Wednesday, November 2, 2011

Mentaliti Kita;Statistik Kemalangan dan Jumlah Kenderaan

Data tentang statistik kemalangan jalanraya ni aku dapat dari laman web MIROS.Aku ambik data dari tahun 2006-2010 sahaja.

Tahun     Jumlah Kenderaan Berdaftar         Jumlah Kemalangan    

2006      15,790,732                                   341,252
2007      16,813,943                                   363,319
2008      17,971,901                                   373,071
2009      19,016,782                                   397,330
2010      20,188,565                                   414,421

Meh tengok nisbah peratusan kemalangan berbanding jumlah kenderaan.Kalau kita rujuk angka jumlah kemalangan,memang setiap tahun meningkat.Lepas dikira:

Tahun           Peratusan         Kematian           Peratusan
2006               2.15%            6,287                 1.842%
2007               2.14%            6,282                 1.729%
2008               2.05%            6,527                 1.749%
2009               2.045%          6,745                 1.697%
2010               2.03%            6,872                 1.658%

Dah nampak sekarang?Peratusan kematian adalah berdasarkan nisbah antara jumlah kemalangan yang direkodkan  dan jumlah kemalangan maut.Jelas kat sini sebenarnya kemalangan berkurangan,tapi di'serap' oleh kuantiti kenderaan yang semakin meningkat.Logik akal tak benda-benda ni?
Bukan apa,kekadang aku rasa macam mustahil kita dapat kurangkan kemalangan dengan keadaan jalanraya dan pertambahan kenderaan kat Malaysia ni.Sambil-sambil driving/menunggang,kita perhatikan sekeliling.Berapa ramai pemandu yang tak reti guna signal,tengok side mirror,guna lorong kecemasan?Pasni jangan sebut la pasal ops sikap ke,enforcement ke,sebenarnya mentaliti pemandu-pemandu kita yang kena diubah.Malangnya part tulah yang paling impossible,walaupun mungkin makan masa puluhan tahun.
Paling bebal,kemalangan dikaitkan dengan jenis kereta tertentu.Bukan semua orang cakaplah,tapi ada.Tak caya,baca komen dalam blog PaulTan.Asal keluar model baru,sibuk tanya crash test video la,konon-konon selalu jumpa kereta yang sama eksiden la.
Kalau aku kerja dengan Miros,dah lama aku buat statistik jenama-jenama kereta yang terlibat dalam kemalangan.Sambil-sambil aku tunggang motor pun aku kira kereta jenis apa yang suka potong emergency lane.Pendek kata dari pemerhatian aku,pemandu bangang tak mengira jenis kereta.Kereta jenama lain-lain,tahap bebal sama saja.
Korang setuju tak?






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Intense Debate Comments

 
Copyright © Laman Fakta vs Tahyul. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by FaizalRSD