Wednesday, June 29, 2011

Gambar yang Buat Aku LOL Pagi Ni


Memula memang aku gelak sakan,tapi pastu rasa kesian pulak.Wanita ni menaiki bas di bandar Maanshan,Wilayah China Anhui.Akibat kebangangan driver bas yang tak sabar nak bergerak semula,dengan pantas dia tutup pintu bas tanpa menyedari wanita itu belum sempat keluar sepenuhnya.Penumpang lain menjerit dan immediately driver bas berhenti dan membuka pintu semula.


Bas berhenti dan wanita tu cuma mengusap-ngusap lehernya and just walk away.......Kesian amoi ni,huhu!

Images :ChinaPress

Tuesday, June 28, 2011

Harga Baru Pakej Astro;Semudah Itu Saja?


Oh ya,11 Julai 2011 Astro akan mula menaikkan charge langganan.Surat pun dah dihantar,menerangkan kenapa perlunya kenaikan kali ni.Puncanya selama ni diorang dah absorb banyak kos dan juga peningkatan kos yang aku sendiri tak faham.Sebab aku bukan kerja bidang broadcasting.
Pakej aku sebelum ni berharga RM96++ meliputi Pakej Famili +2 Mini Pakej + Sport + HD termasuk 6% cukai kerajaan.Harga baru sekitar RM102++ tidak termasuk cukai.Tapi Astro pandai,diorang offer pakej lain yang lagi mantap.Diorang offer super pack pulak.Macam ni:

Super Pack 1: RM132.5 incl.tax (Basic Family,Sports,Movies,Mustika,Tayangan Hebat,HD Service,PVR)

Super Pack 2: RM132.5 incl.tax (sama macam Super Pack 1,cuma Mustika dan Tayangan Hebat diganti dengan Maharaja dan Thangathirai)

Super Pack 3:RM164.3 incl.tax (Basic Family,Sports,Movies,New Emperor,Dynasty,AOD(Dragon Pack),HD Service,PVR)

Kelihatannya jimat......

Memandangkan harga pakej aku dah meningkat menjadi RM102++,dah tentu tawaran Super Pack 1 kelihatan sangat menarik.Aku 'hanya' perlu tambah RM30 sahaja.Demi nak mengelakkan rasa 'rugi' dengan pakej lama,perlukah aku menambah RM30 lagi hanya kerana pakej baru tu?Matematiknya simple,pertambahan RM30 dah tentu bagi aku peningkatan bebanan sebabnya bukan semua channel yang dia bagi,menepati selera aku.
Masalahnya bila dioffer dalam bentuk pakej,tak semua rancangan menepati selera kita.Ada yang cakap,kalau tak nak terbeban dengan bil Astro,tak payah la langgan.Masalahnya siaran free macam gampang.Contohnya kat kampung aku,bertahun tengok tv gambar kabur.Siaran TV8 & NTV7 pun tak dapat,kesian kat mak aku.Aku pun pakat-pakat ngan adik beradik ,belikan Astro.Bukan nak berlagak dengan jiran-jiran.Alasannya simple,siaran free hampeh giler.Dapat dia tengok berita pun jadilah,Adik aku boleh la jugak layan National Geographic.
Buat masa ni baik Astro fikirkan macamana nak tingkatkan kualiti.Masalah hujan tak dapat siaran tu dah biasa sangat.HD Channel pun harap gambar jela cantik,subtitle pun takde.Hilang mood nak menonton.Maaflah ya Astro,Bahasa Inggeris tak pandai sangat,kena ada subtitle.
Soal bayaran tak jadi masalah,asalkan setimpal dengan kualiti perkhidmatan.Harga pakej Family Basic masih lagi standard,tapi apa la siaran yang dia bagi.Bukan semua rancangan menarik pun,takkan nak layan Arab Radio & TV.
Bagi aku baik channel tu dalam bentuk individu,tak payah pakej-pakej.Katakan la satu channel RM5 sebulan.Ambik channel yang betul-betul kita nak tengok je.Pakej Family Basic sekarang,korang tengok ke channel ART,Makkal TV& Astro Xiao Tai Yang?

Rossa Dapat Gelaran Diraja

Rossa mana pulak ni??

Ala Rossa penyanyi Indonesia tu.Takkan Scuderia Ferrari Toro Rosso plak.jauh benar bunyinya.Rossa yang berusia 32 menerima gelaran diraja dari Istana Surakarta di Jawa Tengah.

Gelaran yang diterima Rossa ialah Kanjeng Mas Ayu Tumenggung Sri Rossa Swarakaloka.Apa ke panjang sangat namanya.Tak kisah la gelaran apepun,yang penting apesal dia nampak sweet lagi ek?Haha!marah wife aku,sebelum ni dia manjang merajuk bila aku sebut nama Nur Fathia.

Info: Jakarta Post

Lagi-Lagi Hypersonic

Hari tu aku ada cerita pasal pengganti Concorde ,tapi lambat sangat.40 tahun lagi baru dapat berkhidmat.Yang terbaru,dari Hypermach sebuah jet bussiness class bernama Hypermach SonicStar.Perancangannya jet ini akan mula berkhidmat menjelang Jun 2021.


Dikuasakan oleh dua enjin S-MAGJET hybrid gas turbine,jet ini akan mencapai kelajuan cruise Mach 3.1 dan kelajuan maksimum Mach 3.6.Altitud penerbangan setinggi 62,000 kaki.


Spesifikasi:

Maximum cruise speed: Mach 3.6
Long range cruise speed: Mach 3.1
High speed cruising speed: Mach 3.4
Engine : 2x SonicBlue S-MAGJET Hybrid Supersonic 4000-X Series
Thrust: 54,700lb
Wing Area: 1800sq/ft
Landing distance: 4800 ft
Altitude: 62,000ft
Range: 6000 nautical miles
Length: 64 metres

Images & Info: DailyMail

Thursday, June 23, 2011

Satu Hari Di China


Beberapa hari lepas di Beijing ,China.
Seorang budak 3 tahun terselit dicelah air-cond selepas terjatuh dari tingkat....aku dah lupa,haha!Mujur dia tersangkut,kalau tak,dah jadi pizza daging kat atas simen.


Yang ni pulak baru terjadi di Tengzhou,wilayah Shandong,China.Budak berumur 4 tahun tersangkut di grill tingkap rumahnya yang berada di tingkat tiga sebuah apartment.Dipercayai budak tu memanjat tingkap untuk melihat suasana luar dan tiba-tiba terperosok lalu tergantung selama kira-kira 20 minit.

Jiran-jiran prihatin memegang tilam 
Menurut jiran-jiran,diorang terdengar suara tangisan budak dan ternampak seorang budak tergantung dengan kepalanya tersangkut di celah gril tingkap.Seorang anggota polis,Zhao Liancheng memanjat tangga dan memberi bantuan tetapi gagal melepaskan kepala budak perempuan tu dari celah gril.
Jiran-jiran segera menghubungi ibu-bapa mangsa yang tiada dirumah ketika kejadian berlaku.Selepas 10 minit,ibu bapa budak perempuan tersebut sampai dan dia berjaya diselamatkan.
Emergency macamana sekalipun,jangan tinggalkan budak kecik sorang-sorang dalam rumah atau dalam kereta.Pernah dengar budak mati kena heat stroke lepas ditinggalkan dalam kereta yang ditutup rapat dan berada ditengah panas terik?Kalau korang sampai hati tinggalkan anak korang macam tu,pasni try duduk dalam kereta,tutup rapat cerminnya,matikan enjin dan jemur bawah matahari Khatulistiwa jam 12.30pm sampai 2.00pm.Serius best!

Bila Orang Kaya Give-Up


Marine:"tadi saya nampak Taliban dalam kete tu bos!"
Yess!!
Mata korang belum rabun lagi.Itulah sebijik Porsche 911 yang menjadi sasaran 10,000 peluru handgun,machine gun dan jugak M2 Browning machine gun.Dah takde kerja sangat ke sampai Porsche plak dijadikan sasaran menembak?
Sebenarnya Porsche 911 silver ni disumbangkan kepada kelab menembak oleh seorang kaya-raya yang give-up dengan masalah enjin kereta ni.Asyik rosak je.Kos pembaikan dianggarkan US$ 16,130.Tuan punya kereta dah malas nak repair,so dia sedekahkan ke Massachusetts Commonwealth Second Amendment.
Porsche 911 yang berharga $96,800 menjadi sasaran 140 ahli kelab menembak tersebut.
Seseorang yang turut menembak dan juga mengambil gambar-gambar ni berkata,"kitorang semua hepi sangat,...kecuali Porsche".




More pictures here

Wednesday, June 22, 2011

Pesawat Penumpang Hypersonik Masa Depan

Ni la dia pesawat hypersonic yang dirancang untuk menggantikan Concorde.Ia akan menggunakan tiga set enjin untuk menujah pesawat ni hingga kelajuan Mach 4,iaitu 5000km/j.
Bahan api yang akan digunakan ialah campuran hidrogen dan oksigen dimana hasil pembakarannya akan menghasilkan air,tiada lagi hidrokarbon yang mencemarkan.Boleh membawa 100 penumpang dari London ke Istanbul Turki dalam masa 30 minit sahaja,tapi pembinaan pesawat ni dijangka akan memakan masa 40 tahun!



Sila tengok infografik diatas.Boeing 747 Jumbo terbang pada aras 6 batu dari aras laut manakala Concorde terbang pada aras 11 batu.Pesawat AK4100 Air Asia yang aku naik pergi Kota Kinabalu bulan lepas terbang pada aras 37,000 kaki atau kira-kira 7 batu dari aras laut pada kelajuan 700++km/j.Pilot Air Asia berbangsa Indonesia tu bawa kapal terbang dari Terminal LCCT ke Kota Kinabalu dalam masa 2 jam je.Biasanya makan masa 2 jam setengah,berlepas 7.00am dan sampai 9.30am.Hari tu cuaca baik agaknya.

60 Seconds of Virtual World

Internet.
Dunia maya yang semakin berkembang dan terus berkembang.Dari sekadar pemilik akaun Facebook hinggalah usahawan IT,semuanya memerlukan internet untuk berniaga,berhubung dan mendapatkan maklumat.
Jom tengok apa yang berlaku dalam dunia internet dalam masa satu minit.Lepas tu bayangkan apa yang berlaku dalam masa satu tahun.


1.168,000,000+ emel di'ping'kan
2.695,000 kemaskini status,79,364 wall update,510,040 komen dipublishkan dalam laman web sosial Facebook
3.694,445 carian di enjin carian Google 
4.370,000+ minit panggilan suara dibuat oleh pengguna Skype
5.320 akaun dan 98,000 tweet di tweetkan di laman web Twitter
6.13,000 aplikasi iPhone dimuat turun
7.6,600 gambar di muat naik ke laman web perkongsian foto,Flickr
8.600 video dimuat naik ke laman web YouTube
9.70 domain name didaftarkan
10.Selebihnya korang baca kat sini

Monday, June 20, 2011

Cerita Lamborghini Kemalangan Ajelah Hari Ni

Ramai tau dah cerita ni.Biasa kat oversea je kereta supersport eksiden hancur macam ni.Cerita banyak tak guna,bukti kena ada.




kredit gambar kepada ERICMAXMAN

Kalau nak kreditkan ke blog,ramai sangat yang buat entri ni,kang orang cakap aku tak mintak izin plak.Taip je "Lamborghini kemalangan",macam-macam cerita ada.Baca la yang mana korang suka.


Dengarnya Lamborghini ni mengejar BMW M5 dari Sepang lepas event JGTC Sepang.Dalam blogserius cakap kereta ni Lamborghini SV.Ada pengomen bagitau kereta tu Lamborghini LP640 pakai bodykit Veilside Premier 4509(setelah aku membuat sedikit siasatan,ternyata benar apa yang dia cakap).
Paling aku suka baca komen orang.Komen paling lawak dalam blogserius,
"mana enjin kereta lambor..?
ada orang kebas ke.?

Ada yang jawab,
"bapak phail ko ni,engine dia dekat belakang,depan kosong je."


Mujur bukan aku yang celupar tanya kemana enjin Lamborghini tu,haha!

Itulah ceghitanya bila seorang amatur memandu kereta sport.Bawak kereta sport ni bukan senang baii...Aku tak tau la horsepower Lamborghini tu,tapi tekan minyak lebih sikit je pun asyik nak spin je tayar belakang.Kalau kebetulan korang memandu dalam hujan dan ternampak Ferrari/Lamborghini,terkemut-kemut je kereta tu jalan.Silap tekan minyak je berpusing la kereta tu.
Dalam kes tadi memang la boleh claim insuran walaupun total lost.Tapi aku rasa bertahun la nak dapat ganti,Insuran company punya prosedur lagi,nak menempah yang baru pun makan tahun jugak.Handmade maa!!

Entri Yang Busuk

Another 'suck-cess' story from Japan..


Apa yang korang nampak saintis tu pegang bukan daging salai atau ikan masin.Mitsuyuki Ikeda,penyelidik dari Okayama Laboratory menghasilkan produk makanan dari bahan buangan manusia.Senang cakap,dia menghasilkan makanan daripada tahi.
Encik Ikeda cakap,najis manusia mengandungi protein kerana adanya bakteria yang banyak.Dia dan rakan penyelidik berjaya mengekstrak protein dari tahi tadi dan menghasilkan 'artificial steak',ditambahkan sedikit pewarna makanan dan perasa soya.
Kosnya 20 kali lagi mahal dari kos menghasilkan daging burger biasa.Sungguh shitty apa yang dia hasilkan ni,dah la mahal,tahi plak tu.
Setau aku la,segala zat makanan atau apa juga yang berguna untuk tubuh badan,dah diserap oleh usus.Apa yang keluar sebagai tahi tu,betul-betul dah tak boleh pakai.Tapi bebaru ni aku ada tengok dalam rancangan Discovery Channel,Man VS Wild.Selamba je mamat tu perah air tahi gajah yang baru keluar,directly masuk mulut baiii!!Ikhtiar hidup katanya.Pehal aku rasa cam loya-loya plak ni.........Uwekkk!!!

Sumber macam biasa,dailymail

Saturday, June 18, 2011

Movie Time;Super 8


Filem ni baru malam tadi aku tengok.Asalnya wife aku cadangkan filem Green Lantern,tapi aku rasa macam tak best plak asik tengok cerita superhero je.Lastly filem ni yang jadi pilihan.
Filem ni mengisahkan sekumpulan budak yang sedang membuat home made zombie movie,tapi satu insiden kemalangan keretapi berlaku depan mata diorang.Kemalangan yang dicetuskan oleh seseorang tu menyingkap rahsia muatan yang dibawa keretapi tersebut.Rupanya muatan kargo keretapi itu adalah hakmilik tentera yang mengandungi makhluk asing dan oleh kerana kumpulan budak-budak tadi ternampak aktiviti tentera,diorang menjadi buruan tentera.
Bapa kepada salah seorang budak tadi merupakan seorang deputi syerif bandar tersebut,menerima pelbagai laporan kehilangan barang dan juga haiwan peliharaan sejak kemalangan keretapi tersebut berlaku.Yang hilang anak pun ada.
Kumpulan budak-budak tadi menyiasat aktiviti rahsia tentera dan kebenaran akhirnya diketahui apabila seekor makhluk asing yang dibawa oleh keretapi kargo tentera telah terlepas dan mengganas.Makhluk asing tadi cuba membina semula kenderaannya untuk pulang ke dunianya yang asal.
Walaupun ceritanya agak panjang,keletah kumpulan budak-budak tadi sangat menghiburkan disamping aksi mendebarkan sepanjang perjalanan filem.Kadang-kadang buat aku tensen sebab wife aku asik terkejut.Terkejut tu takpelah,tapi terkejut sampai tarik-tarik tangan aku macam nampak hantu.Di akhir cerita,filem zombie home made bebudak tu pun ditayangkan.Filem ni menarik untuk bergelak ketawa sambil terkejut sekali sekala.

Movie Time;X-Men First Class


Actually movie ni minggu lepas lagi aku dah tengok.Secara ringkasnya,penonton dibawa menyelami asal usul kumpulan mutan X-Men.Bagaimana 'bakat' tersembunyi diorang diketahui dan bagaimana diorang mula-mula mendapat nama.Yang paling penting,asal usul permusuhan antara Magneto dan Professor X.
Kewujudan dua pihak mutan yang berbeza pendapat adalah kerana Professor X percaya hubungan mutan dan manusia boleh ditingkatkan dengan diplomasi.Manakala Magneto percaya manusia membenci mutan dan mengumpulkan mutan-mutan lain yang mempunyai persamaan pendapat dengan beliau.
Pembantu kesayangan Magneto,Mystique asalnya adalah adik angkat Professor Charles Xavier(Professor X).Namun akibat kebosanan menyembunyikan rupa asalnya,dia mengambil keputusan menyertai Magneto.Selain dari itu,asal usul The Beast juga ditunjukkan,bagaimana beliau pada asalnya seorang saintis yang kacak,bertukar menjadi makhluk berbulu biru bercermin mata(sebab beliau saintis?!).
Filem ni agak sederhana dari segi aksi yang dipaparkan.Terasa ada kekurangan sebab sebelum ni kita biasa melihat Wolverine dalam setiap filem X-Men.Kemunculan Hugh Jackman didalam pub beberapa saat sebagai cameo mengingatkan bahawa Professor X dan Magneto pernah mempelawa Wolverine menyertai X-Men.Tapi Wolverine hanya membalas dengan perkataan "Go to hell!".Sungguh kurang ajar Wolverine.
Professor X dilakonkan oleh James Mac Avoy yang sebelum ni pernah membintangi filem Wanted bersama Angelina Jolie.Manakala Magneto dilakonkan oleh Michael Fassbender.

Friday, June 17, 2011

Kerana Air Kencing,8 Juta Gelen Dibuang

Samada beliau mabuk atau sememangnya bangang,seorang lelaki berumur 21 tahun,Joshua Seater telah melepaskan hajatnya dengan kencing di sebuah kolam tadahan air terawat.
Perbuatan bangang beliau diwaktu awal pagi itu dirakamkan CCTV dan pihak sekuriti dengan segera menutup injap bekalan air serta memaklumkan pihak berkuasa.

Joshua Seater mengusya line sebelum kencing berdiri
Keesokannya Water Bureau(macam Syabas mungkin?),mengambil keputusan untuk membuang 8 juta gelen air tadahan tersebut yang bernilai $32,700.Menurut David Shaff dari Portland Water Bureau,faktor jijik menyebabkan beliau mengambil keputusan tersebut memandangkan seseorang membuang air kencing kedalam air minuman.
"Beberapa ratus ml air kencing terlarut dalam 8 juta gelen air tidak akan memudaratkan sesiapa,tapi kalau dah tau air tu contaminated dengan urine,sape nak minum",ulas beliau lagi kepada agensi berita MSNBC.

Google Doodle Adalah Serius!

Sori,tajuk ada sikit macam blogserius,tapi nak buat macamana.Perkataan serius adalah hakmilik awam,heee!

Ingat lagi,pada 9 & 10 Jun lepas Google Doodle menyambut harijadi Les Paul.Les Paul adalah satu jenama besar dalam industri muzik dan gitar elektriknya menjadi pilihan pemuzik lagenda seperti Slash,Bob Marley,Noel Gallagher,Jimmy Page dan banyak lagi.


Playable Google Doodle ni membolehkan pelayar laman web Google bermain-main dengan gitar menggunakan kursor.Google Doodle ni walaupun nampak macam tak ada faedah,Google mengeluarkan belanja sebanyak 9,300 pound untuk menciptanya.
Menurut laman web Extreme Tech dengan perbelanjaan 9,300 pound,Google Doodle Les Paul mengakibatkan kerugian sebanyak 10.7 juta jam bekerja.Dengan menganggap purata pendapatan sebanyak $25 per jam,jumlah kerugian adalah $268 juta produktiviti.
Pada hari tersebut,740 juta pelayar Google menggunakan masa purata lebih 26 saat berbanding hari biasa.Ok,itu adalah penangan Google Doodle sempena harijadi Les Paul.Macamana pulak dengan kerugian jam bekerja sejak wujudnya Facebook,ada sesiapa yang volunteer nak kira?
Blogging pun sama,secara purata aku menghabiskan satu jam sehari di waktu bekerja untuk mengupdate blog sebab broadband aku dah aku terminate.Berapakah kerugian syarikat aku dalam setahun?

Thursday, June 16, 2011

Senarai Perpindahan Pemain EPL Terkini 2011/2012

Sebelum bermulanya musim 2011/2012,pembelian dan pertukaran pemain rancak berlaku.Dibawah adalah senarai terkini pemain yang dibeli/bertukar kelab di Liga Perdana Inggeris.Untuk senarai perpindahan Januari 2012,sila klik entri Perpindahan Pemain EPL Januari 2012 .

1.Phil Jones                Blackburn > Manchester United    18.7m
2.Yohan Cabaye        Lille > Newcastle                          5m
3.Carl Jenkinson         Charlton > Arsenal                        1.2m
4.Jordan Henderson   Sunderland > Liverpool                 22m
5.Brad Friedel            Aston Villa > Tottenham                free
6.Billy Jones               Preston >  WBA                           free
7.Myles Anderson      Leyton > Blackburn                       undisclosed
8.Lucas Piazon           Sao Paulo > Chelsea                      7.5m
9.Dan Burn                 Darlington > Fulham                      undisclosed
10.Mehdi Abeid         Lens B > Newcastle                      free
11.Demba Ba             West Ham > Newcastle                     free
12.Sylvain Marveaux  Rennes > Newcastle                           free
13.Jamie O'Hara         Tottenham > Wolves                          5.7m
14.Tom Donegan        Everton > Fulham                              undisclosed
15.David de Gea        Atletico Madrid > Man.United           19m
16.Ritchie De Laet      Man.United > Norwich City              loan
17.James Vaughan      Everton > Norwich City                     undisclosed
18.Steve Morison        Everton > Norwich City                    undisclosed
19.Sebastian Larsson  Birmingham > Sunderland                  free
20.Connor Wickham   Ipswich > Sunderland                        8.9m
21.Craig Gardner        Birmingham > Sunderland                  6.6m
22.Keiren Westwood  Coventry > Sunderland                      free
23.Ji Dong-Won          Chunnam Dragons > Sunderland       undisclosed
24.Danny Graham        Watford > Swansea City                   4m
25.Gareth McAuley      Ipswich > WBA                               free
26.Dorus de Vries        Swansea > Wolverhampton              free
27.Gael Clichy              Arsenal > Manchester City                   7m
28.Ali Al Habsi             Bolton > Wigan Athletics                       4.4m
29.Roarie Deacon         Arsenal > Sunderland                            free
30.Eric Dier                  Sporting Lisbon > Everton                    loan
31.Abdoulaye Faye      Stoke City > West Ham                          free
32.Gervinho                  Lille > Arsenal                                           11.2m
33.Anthony Pilkington   Huddersfield > Norwich City                     1.1m
34.Wes Brown             Man.United > Sunderland                          1.5m
35.John O'Shea            Man.United > Sunderland                          4.5m
36.Stefan Savic            Partizan > Manchester City                        6.7m
37.Charlie Adam          Blackpool > Liverpool                               8.3m
38.Jose Moreira           Benfica > Swansea City                          
39.David Vaughan        Blackpool > Sunderland
40.Csaba Somogyi       Rakospalota > Fulham
41.Jonathan Woodgate Tottenham > Stoke City
42.Stewart Downing     Aston Villa > Liverpool                       22.8m
43.John Arne Riise        Roma > Fulham
44.Kieron Dyer             West Ham > QPR
45.Jay Bothroyd            Cardiff > QPR
46.Daniel Bachmann      AKA Austria > Stoke City
47.Roger Johnson          Birmingham > Wolves                           8m
48.Doni                         Roma > Liverpool
49.Thibaut Courtois       Genk > Chelsea                                    9m
50.Mariano Pavone        Riverplate > Blackburn
51.Shay Given               Manchester City > Aston Villa               3.8m
52.Kyle Noughton         Tottenham > Norwich City
53.Marcel Gecov           Slovan Liberec > Fulham                          0.8m
54.Oriol Romeu            Barcelona B > Chelsea                              5m
55.Danny Gabbidon       West Ham > QPR
56.Pajtim Kasami           Palermo > Fulham                                     3.8m
57.Sergio Aguero           Atletico Madrid > Manchester City            40m
58.Nigel Reo-Coker       Aston Villa > Bolton  
59.Ben Foster                Birmingham > West Brom
60.Tyrone Mears           Burnley > Bolton                                         1.7m
61.Chris Eagles              Burnley > Bolton                                         1.7m
62.Charles N'Zogbia      Wigan > Aston Villa                                    10.8m
63.Zoltan Gera              Fulham > West Brom        
64.Leroy Lita                Middlesbrough > Swansea City                      2m
65.D.J.Campbell           Blackpool > QPR                                           2m
66.David Jones             Wolves > Wigan
67.David Goodwillie     Dundee > Blackburn                                       2.3m
68.Costel Pantilimon     Timisoara > Manchester City                          6.5m
69.Wayne Routledge     Newcastle > Swansea City                             3.3m
70.Marton Fulop           Ipswich > West Brom
71.Romelu Lukaku        Anderlecht > Chelsea                                     22m
72.Alex Oxlade-Chamberlain  Southampton > Arsenal                           17.3m  
73.Matthew Upson      West Ham > Stoke City  
74.Shane Long             Reading > West Brom                                    6.8m
75.Gabriel Obertan       Man.United > Newcastle                                3.4m
76.Radosav Petrovic     Partizan > Blackburn                                      2.3m
77.Michel Vorm            Utrecht > Swansea City                                 1.7m
78.Bruno Perone           Tombense > QPR                                
79.Brian Murphy           Ipswich > QPR
80.George McCartney   West Ham > Sunderland  
81.Daniel Ayala             Liverpool > Norwich City                                0.9m
82.Jose Enrique             Newcastle > Liverpool                                     8m
83.Tuncay Sanli             Wolfsburg > Bolton
84.Joel Campbell          Saprissa > Arsenal                                            1.1m
85.Juan Manuel Mata    Valencia > Chelsea                                               30m
86.Simon Vukcevic        Sporting Lisbon > Blackburn                                2.3m  
87.Yakubu Aiyegbeni     Everton > Blackburn                                           1.7m
88.Scott Dann                Birmingham > Blackburn                                     6.8m
89.Jordan Slew              Sheffield United > Blackburn                               1.3m
90.Enda Stevens            Shamrock Rovers > Aston Villa                           0.3m
91.Alan Hutton              Tottenham > Aston Villa                                      4.5m
92.Jermain Jenas           Tottenham > Aston Villa  
93.Yossi Benayoun        Chelsea > Arsenal                                              loan
94.Per Mertesacker       Werder Bremen > Arsenal                                  11.3m
95.Mikel Arteta              Everton > Arsenal                                              12m
96.Andre Santos            Fenerbahce > Arsenal                                          7m
97.Park Chu-Young       Monaco > Arsenal                                              3.4m
98.Owen Hargreaves      Man.United > Manchester City
99.Shaun Wright Philips  Manchester City > QPR
100.Sebastian Coates     Nacional > Liverpool                                             8m
101.Ngog                      Liverpool > Bolton
102.Anton Ferdinand     Sunderland > QPR
103.Raul Meireles           Liverpool > Chelsea                                         13.5m
104.Ulises Davila            Chivas > Chelsea
105.Luke Young             Aston Villa > QPR
106.Joey Barton             Newcastle > QPR
107.Peter Crouch           Tottenham > Stoke City                                   11.3m                          
Phil Jones
Yohan Cabaye
Carl Jenkinson

Sumbat Kereta Dalam Van

Kastam atau Imigresen Malaysia biasa jumpa kereta yang disumbatkan dengan barang-barang seludup seperti beras siam,PATI,diesel subsidi,mercun dan yang paling sadis sekali aku pernah tengok gambar lembu dewasa hidup disumbatkan dalam Iswara Aeroback.
Di Bargteheide Jerman,untuk menjimatkan kos penghantaran,dua orang lelaki berbangsa Kazakhstan menyumbatkan kereta Mazda 626 kedalam sebuah van untuk dihantar ke Kazakhstan.Jaraknya lebih kurang 2,200 batu dari Bargteheide.


Disebabkan kereta ni lebar,Konstanty Krol 38,dan Cezar Chmielewski 28,mengiringkan kereta Mazda tersebut kedalam van yang dilapikkan dengan kusyen.Manakala bahagian cermin dan bahagian yang terkeluar ditampalkan dengan surat khabar.


Nasib tak baik,dalam perjalanan ke Kazakhstan mereka ditahan pihak polis setelah polis berasa suspicious dengan van yang beroleng-oleng ketika bergerak.Mereka ditahan dan diarahkan berpatah balik.Tapi diorang boleh memulakan semula perjalanan asalkan dengan kenderaan pengangkut yang betul.

Tapi kenapa diorang tak drive sendiri je kereta tu untuk balik Kazakhstan?

Sumber dailymail

Wednesday, June 15, 2011

Lighter Mini Camcorder

China memang banyak gadget-gadget pelik dan merbahaya.Dulu diorang buat taser berbentuk handphone.Dari sudut positifnya kita boleh renjatkan orang yang nak rompak kita,tapi masalah besar kalau perompak yang pegang taser tu dan renjatkan kita.
Tapi aku bukan nak cerita pasal taser.Kebetulan aku terjumpa gadget 'James Bond' yang menarik ni.



Haaa...ni bukan lighter Aladdin ya?Rupa je macam lighter,tapi haram tak boleh cucuh rokok.Cuba teka.
Tak payah teka la,buat penat kepala je ye tak?Lambat tunggu jawapan korang,mengantuk aku tunggu.Lagipun jawapan dah ada kat tajuk entri,hee!


Lighter tadi sebenarnya adalah mini camcorder.Harganya US$28 dan boleh diorder di sini .Spesifikasinya adalah seperti berikut:

Image Sensor :1.3 Megapixel CMOS
Visual Angle : 65 degree
Storage capacity : 8 Gb(Micro SD beli sendiri)
Video : 640x480 pixel,25fps
Video format :AVI
Photo : JPEG (1280 x 1024)
Interface: USB 1.1/2.0
Charge time : 3 hours

Kambing Biri-Biri Nak Bunuh Diri

Memandai je bagi tajuk,haha!



Apa masalah kambing ni?
Putus cinta?Berhutang dengan ahlong atau mengandung anak luar nikah?
Tuan rumah Claire Walters 38,terdengar bunyi aneh ketika menonton tv dan bila dia ke halaman rumah beliau ternampak sekor kambing biri-biri berkeliaran diatas bumbung rumah beliau.Beliau sendiri hairan bagaimana kambing tersebut berada diatas bumbung,samada dengan terjunan HALO dari pesawat C130 atau perbuatan budak-budak nakal.

Bomba:"Adik kambing,jom la slow talk kat bawah"...
Sheep:"Tak mau!Please leave me alone..wuuuuuu!!"

Bomba:"Saya sibuk ni.Petang kang ada mesyuarat pulak!"

Images & News from dailymail

Facebook Domination Map


Filipina satu-satunya negara yang masih lagi merupakan kubu kuat Friendster tahun 2009


Jun 2010,Friendster terus pupus,huhu!Iran dan Pakistan mula bertukar dari Facebook ke  Cloob,manakala semenanjung Arab bertukar dari Maktoob ke Facebook.


Daripada 17 laman sosial pada tahun 2009,baki yang masih lagi aktif tahun 2011 hanyalah 9 sahaja.Brazil masih lagi setia dengan Orkut,Rusia dengan V Kontakte,Kazakhstan dengan Odnoklassniki,China dengan QZone dan Jepun masih seronok menggunakan Mixi.
Peta ni dihasilkan oleh blogger dari Itali dan pakar jaringan sosial,Vincenzo Cosenza.

Tuesday, June 14, 2011

Guiness Book of Record Untuk Top Game Character of All Time

Undi telah dijalankan oleh Guiness yang disertai lebih 13,000 gamers untuk memilih karakter game yang paling top sepanjang kewujudan konsol permainan.Keputusannya adalah seperti dibawah.Solid Snake berada di tempat ke-4 untuk kedudukan Top Games Character of All Time.



1.Mario (Donkey Kong,Nintendo,1981)
2.Link (The Legend of Zelda,Nintendo,1986)
3.Master Chief (HALO,Combat Evolved,Microsoft,2001)
4.Solid Snake (Metal Gear,Konami,1987)
5.Cloud Strife (Final Fantasy,Square,1997)
6.PAC-Man(PAC-Man,Namco,1980)
7.Lara Croft (Tomb Raider,Eidos,1996)
8.Gordon Freeman (Half Life,Valve,1998)
9.Kratos (God of War,Sony,2005)
10.Sonic (Sonic the Hedgehog,SEGA,1990


Walaupun Solid Snake tak menduduki tangga pertama dalam senarai,beliau sememangnya legend dalam dunia game.Actually ada 50 senarai karekter,tapi aku malas nak menaip,hee!

Untuk berita penuh,baca kat sini

Pergi Kerja Pakai Sut Iron-Man

Saja nak buat surprise kengkawan ataupun salah tempat nak cosplay,hehe!
Sorang pekerja telekomunikasi di Shanghai China,Wang Kang 25 tahun memakai sut Iron Man buatan sendiri untuk keluar bekerja.


Beliau membina sut Iron Man ni dari EVA foam yang digamkan keatas rangka aluminium.Dia mula membina kostum ni sejak Februari dan membelanjakan $450.Awesome job untuk jumlah modal yang beliau belanjakan.


Hasilnya beliau dipuji oleh bosnya dan yang penting ramai awek-awek jatuh cinta dengan kostum beliau.Kostum Mk1 yang dibina beliau ni seberat 50 kg dan memerlukan masa 10 minit untuk dipakai.Mesti la berat,nama pun baju 'besi',hehe!
Untuk masa akan datang,beliau akan membuat satu lagi sut Iron Man yang lebih ringan berdasarkan sut kedua Iron Man,Mk2.Kostum dia ni kalau pergi cosplay sure win!Kalau judge tak nak bagi win atau berat sebelah(bias kepada awek-awek cosplay yang lebih comel),semburkan saja dengan flamethrower.Turn them to BBQ..

More info,www.dailymail.co.uk

Petanda Awal Kejatuhan Facebook?

Laman sosial memang satu 'wabak' yang kita tak dapat nafikan impaknya cukup besar.Sampaikan aku sendiri hangin dengan kawan-kawan lama aku yang tak dapat dikesan dalam Facebook.Ape la kerja diorang ni sampai akaun Facebook pun takde.
Dah jadi macam satu kewajipan pulak untuk memiliki akaun laman sosial.Dulu handphone,siapa yang tak ada nombor handphone nampak sangat menipu.Sekarang zaman laman sosial.Macam aku sendiri,walaupun jarang log in Facebook,sekurang-kurangnya ada akaun laman sosial.

Image from Dailymail
Akaun laman sosial pertama aku ialah Friendster.Bila Facebook muncul,Friendster nampak membosankan pulak.Tapi lama-kelamaan aku rasa bosan dengan Facebook.Login pun dah jarang-jarang,seminggu dalam dua-tiga kali je.Login pun tak lama,5-10 miniit pun dah cukup.Tapi adakah aku sorang je rasa macam tu?
Nampaknya aku tak berseorangan.Menurut berita dari Dailymail,bulan lepas sahaja lebih 100,000 pengguna Facebook di Britain menyahaktifkan akaun Facebook diorang.Fenomena ni dinamakan 'Facebook fatigue'.
Di US,jumlah pengguna Facebook menyusut dari 155.2 juta kepada 149.4 juta sehingga bulan Mei.Di Kanada,jumlahnya menyusut sehingga 1.5 juta,dan di Russia serta Norway jumlahnya berkurang sebanyak 100,000 akaun.
Puncanya ramai pengguna kat sana risau tentang privasi dan selebihnya cuma bosan dengan akaun masing-masing.Ini faktor kemanusiaan,manusia memang perlukan privasi dan juga akan berasa bosan.Kadang-kadang aku sendiri tak faham dengan orang yang login Facebook berjam-jam.Kalau tengah chat tu takpelah.
Macamana pun pertumbuhan angka pengguna Facebook di negara membangun masih lagi meningkat seperti di Brazil dan Mexico.Sehingga sekarang ada kira-kira 600 juta akaun di seluruh dunia.

Korang pulak macamana?Dah mula rasa bosan dengan Facebook?

Friday, June 10, 2011

Katak Panah Beracun & Mercedez Concept Unimog


Inilah kenderaan konsep Mercedez yang bernama Concept Design 60 Years Unimog.Rekaannya adalah berinspirasikan katak panah beracun.Bahagian hud depannya mengingatkan aku kepada lori Mercedez lama yang still gagah mengangkut balak sampai sekarang.

ada la rupa cam lori ni sikit ,hehe!



Katak adalah seekor amfibia dan macam tu jugalah tujuan binaan Unimog tadi,mampu beraksi di darat dan air dengan cemerlang.Sejauh mana kecemerlangannya dia air,belum dapat kita pastikan lagi.
Nama Unimog berasal dari perkataan Jerman,UNIversal MOtor Gerat yang bermaksud....mesin.

Images & News from www.dailymail.co.uk

Thursday, June 9, 2011

Konsol Game Baru di E3 Expo 2011(7-9 June)

SONY
Sony memperkenalkan konsol bimbit terbarunya,Playstation Vita di E3 Expo yang berlangsung selama 3 hari di Los Angeles.
Pelancaran konsol terbaru ni merupakan pelancaran terbesar selepas konsol PS3.Playstation Vita dipersembahkan oleh CEO Sony Kazuo Hirai sewaktu sidang berita ketika E3 Gaming Convention.


Playstation Vita mampu menghubungkan pemain-pemain melalui Wi-Fi dan isyarat telefon bimbit serta teknologi pengesanan lokasi GPS.

Spesifikasi:
Antaramuka:Hadapan,touchscreen
                   Belakang:Touchpad
Kamera:      Depan & belakang
Sensor:        Sixaxis Motion Sensing System
                   (3 axis gyroscope,3 axis accelerometer)
Wireless:     Built-in GPS,Wi-Fi,3G & Bluetooth

Untuk versi Wi-fi sahaja,harga yang ditawarkan 249 USD dan versi 3G,Wi-fi berharga 299 USD dan akan mula dijual di US Europe dan Jepun penghujung tahun ini.



Nintendo
Nintendo pun taknak kalah,diorang pun muncul dengan konsol terbaru WiiU,cmana aku nak sebut pun tak tau la.Sejak kemunculan Nintendo Wii,jualannya jauh mengatasi PS3.
Kali ni Nintendo memperkenalkan sistem terbaru yang menyokong grafik definasi tinggi untuk pertama kali(sebelum ni grafik definasi standard,sesuai dengan kebanyakan game klasik Nintendo) dan juga touchscreen berukuran 6.2 inci.


Spesifikasinya:

Dimensi        : 1.8in x 6.8in x 10.5in
CPU            : Multicore IBM Processor
I/O              :Micro SD slot,4 USB slot,HDMI,Component & S-Video
Kualiti video : 480i hingga 1080i
Ciri-ciri tambahan  :Mikrofon,stereo speaker,sensor strip,stylus,accelerometer dan gyroscope terbina dalam
                             dan kamera
                             :Menyokong 4 Wii Controller serentak + touchscreen controller

Tuesday, June 7, 2011

I'm Speechless...

Semalam aku tengok MTV Movie Award ni,tapi tah cmana boleh boring plak.Tukar channel lain(wife ngan adik perempuan aku selalu membebel,asik tengok cerita binatang(Nat Geo) je),tak sangka ada adegan menarik berlaku.Orang luar negara memang....ah,tak tau cakaplah!

Dalam Kosmo Online macam ni..


Kata meraba,ape barang gambar tak meraba pun.Yela,paper Malaysia,mana bleh bubuh gambar daring.

Yang ni baru betul raba,huhu!

Image from dailymail.co.uk

"Weii!!Nak meraba balik rumah la,dol!"

Monday, June 6, 2011

Serius Lama Aku Tak Merepek!

Lama dah aku tak merepek,sejak kawin ni cam takde mood plak nak menaip,haha!Lagipun aku dah terminate Celcom Broadband aku.Makin lama servis jadi cam gampang plak.Pastu ada hati nak offer aku diskaun 50% bil kalau aku tak jadi terminate.Apekejadahnya.Dah tu selamba cakap payment via FPX aku kena reject,padahal duit aku dah kena debit.Selang sehari dua,datang pulak email bil broadband aku RM294!
Ini...ini..memang nak kena maki hamun ni.Korang jangan main-main,aku bayar bil aku,ramai kawan-kawan aku tak puas hati dengan Celcom.Kalau diorang pun terminate,rugi korang.
Dah la kuota 5Gb,dapat pakai 2.5-3Gb je sebab servis teruk.Bulan-bulan maintain RM98 kena bayar.Kata speed 3.5Mbps,paling laju pun 480kbps je.Average bawah 50kbps.Kalau korang(Celcom) buat sistem 'bayar apa yang anda pakai',baru aku sambung semula.Maksudnya kalau aku amik pakej kuota 5Gb=RM98 dan aku pakai 3Gb je,bil aku patutnya RM60 sahaja.Camtu baru win-win.Lagipun aku rasa rate internet kat Malaysia ni mengarut la,mahal sangat.

Cerita lain pulak...
Tahun 2010,Malaysia mencatatkan jualan kenderaan tertinggi dalam sejarah iaitu sebanyak 605,156 unit kenderaan.Satu angka yang baik untuk pengeluar kenderaan tempatan mahupun luar negara.
Disebalik angka jualan yang memuaskan,satu perkara yang patut diambil berat juga iaitu masalah kesesakan.Sejak setahun dua kebelakangan ni,aku dapat rasakan rakyat Malaysia banyak terbuang masa di jalanraya.
Ambik contoh bila aku memandu dari Damansara Perdana ke Glenmarie Shah Alam untuk bekerja.Pukul 7.00am aku dah keluar rumah dan sampai ke tempat kerja jam 7.45am.Purata dalam 45 minit waktu perjalanan.Katakan aku terlewat sikit,7.05am aku bertolak.Tak semestinya aku sampai di tempat kerja 7.50am.5 minit lewat bertolak,tak bermaksud aku sampai pun lewat 5 minit.Biasanya akan sampai dalam pukul 8.00-8.10am.
Kerana 5 minit lewat,masa yang terbuang boleh jadi berganda-ganda sebab jumlah kereta yang mula membanjiri jalanraya makin meningkat.Itu waktu pergi kerja,waktu balik pun sama.5.30pm balik kerja,paling cepat pun 6.20pm baru sampai.Bulan puasa tahun lepas,aku drive dari Stadium Shah Alam(tapau lauk berbuka) jam 5.00pm,aku sampai rumah 7.45pm!Memang serius tak berbaloi langsung driving.
Itulah sebahagian dari rutin seharian warga kota yang memandu ke tempat kerja setiap hari.Takpelah,dah nasib badan.Musim cuti sekolah,boleh tenangkan fikiran balik kampung bawa anak isteri.Macam aku,balik ke Pahang boleh dikatakan celah gigi je.Apalah sangat driving 2 jam setengah,boleh tahan lagi berbanding orang lain yang mungkin perlu memandu 10 jam balik Kelantan.
Dua-tiga tahun kebelakangan ni,Lebuhraya Karak dah mula nampak sesaknya.Bukan musim raya pun sure sesak.Dapat drive 80kmj dalan dua tiga minit,slow balik 20 minit.Ada kemalangan berlaku,tak bergerak la jawabnya.Pihak yang mengendalikan Lebuhraya Karak dan yang mengutip tol RM5(tol Gombak) dan RM3(tol Bentong),patutnya dah mula plan untuk rancangan 15 atau 20 tahun lagi.Dua lorong sehala dah tak relevan nak menampung aliran trafik sekarang.Zaman 90-an dulu boleh la.Elok-elok mood santai dah ada bila stay kat kampung seminggu,kepala stress balik semata-mata nak mengadap jem.
Pastu yang kelakarnya bila raya,keluar la statistik kemalangan di Malaysia ni meningkat.Sebab apa aku kata kelakar,katakan berlaku peningkatan kemalangan maut 1000 kes berbanding tahun sebelumnya.Tengok la pulak statistik jualan kenderaan,lebih setengah juta kenderaan dijual setahun.Pertambahan 500,000 kereta setahun : 1000 extra kemalangan + teknik pemanduan rakyat Malaysia,aku rasa angka tu relevan.
Satu alasan yang kuat kenapa kemalangan meningkat tapi pihak berwajib tak nampak,rakyat Malaysia banyak menghabiskan masa di jalanraya(akibat kesesakan).Bila banyak masa di jalanraya ditambah lagi dengan stress/letih menghadapi kesesakan,daya tumpuan memandu dah hilang.Banyak menghabiskan masa dijalanraya bermaksud,banyak waktu untuk kita semua terdedah dengan bahaya kemalangan.

"Pandu cermat,jiwa selamat"
Dulu-dulu boleh pakai ayat ni.Kita pandu cermat,orang sondol dari belakang macamana?Malang tak berbau,takde siapa yang nak menyeksa badan apatah lagi kehilangan nyawa.Kesimpulan yang aku nak cakap,kurangkan la masa berada dijalanraya.Kalau boleh cari rumah yang sedekat mungkin dengan tempat kerja,lagi bagus macam tu.Baik luangkan masa yang berkualiti bersama keluarga,jangan dibazirkan atas jalanraya.

Images from mazidulakmal.com
Errr....apesal banyak lagi pemandu BANGANG yang suka memotong menggunakan lorong kecemasan bila jalan jem?Tiga lane dah penuh kereta,lorong kecik untuk penunggang motorsikal pun bedal sekali?

Satu lagi yang sedikit bangang,waktu hujan tak payah la buka lampu hazard.Kang orang keliru plak kereta ni berenti kecemasan ke?Buatnya ada yang fikir kereta tu berjalan sedangkan sememangnya kereta tu berhenti,tak ke eksiden nanti?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Intense Debate Comments

 
Copyright © Laman Fakta vs Tahyul. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by FaizalRSD